Wednesday, December 30, 2009

Manas problēmas ar Avatar


Sākumā pati tehniskākā problēma - 3D. Esmu filmu redzējis divas reizes - vienreiz plakanajā variantā un otrreiz 3D. Plakanā versija ir kā jau plakanā, neko šajā sakara nav ko piebilst. Toties ar 3D versiju gan man radās problēma, proti, fokuss. Pa manam, fokusam bija jābūt daudz dziļākam. Tā kā es skatos uz objektiem (simulētā) telpā, acs pati iefokusēs, kur vajag. Šobrīd filmā skatoties ne tur, kur paredzējuši filmas veidotāji (jeb, īsāk, tur kur bildei nav asums), es tieku sodīts ar izplūdušu atēlu, nogurušām acīm un vietām pat dezorientāciju un galvassāpēm. Ainās, kur notiek kāds lielāks action, dēļ šī vispār bija grūti saprast, kur tad man īsti jāskatās. Pieņemu, ka šis vairāk jānoraksta uz nenobriedušo 3D tehnoloģiju nevis uz pašu filmu.

Otra problēma savukārt ir cieši saistīta ar filmu (SPOILER ALERT līdz pašām beigām!). Man pilnībā ir pieņemams, ka tikai ar Džeiksallija palīdzību zilajiem cilvēciņiem izdodas sakaut armiju. Sallija pats ir kareivis un zin, kā Zemes iedzīvotāji uzbruks, zin, kādi ieroči tiks lietoti, un tā tālāk un tā joprojām, kamēr Naví nezin praktiski neko. Tas viss ir perfekti OK. Tas kas man traucē ir, cik vienkārši Sallijs savaņģoja sev vienu sarkano pūķi Toruk. Apmēram, "bū-hū, uzbrukšu tam no augšas, to viņš negaidīs," nodomā Salija, uzlido debesīs, uzlec vienam Toruk virsū un ar minimālu turbulenci lieta darīta. Es vienkārši nespēju noticēt, ka zilie Naví iedzīvotāji, kuri dzīvo saskaņā ar dabu, pārzina mežu, dzīvniekus, caur kokiem sarunājas ar gariem, tūkstoš gadu laikā to nebūtu paši iedomājušies, bet viens cilvēks, kurš knapi pazīstams ar ekosistēmu spēj to izdarīt. Tas liek visiem Naví izskatīties ļoti, ļoti slikti un Džeiksallijam rādīties kā superrases pārstāvim (ievietot fašistu simboliku šeit), kurš gan fiziski, gan intelektuāli ir pārāks par vietējiem. Vajadzēja būt lielākai cīņai. Daudz lielākai.

Ticamāks (labāks?) variants, kā Džeiksallijs tiek pie sava Toruk, būtu šāds. Koku sašauj, tas nokrīt, Naví pamet to, Salliju atvieno no avatara. Tik tālu tas jau bija filmā. Kad Sallijs atkal savienojas ar savu avataru, atklājas, ka ir izdegusi daļa meža un ir liels klajums virs kura vairāki Toruki medī pēc principa - stirnu vieglāk redzēt kur nav koku. Sallijs pieceļas kājās un viens Toruk nolūko viņu par medījumu un uzbrūk. Tad sākas action, action, action un laimīgas sagadīšanās dēļ vienā brīdī Džeiksallijs atrodas augstāk par Toruk un tad pamana, ka tas nemaz nevar paskatīties uz augšu. Tālāk turpinās kā jau bija filmā.

Ar šādu sižetu Naví neizskatīsies tik izcili stulbi, kā arī rādīsies, ka Sallijs ir kaut nedaudz piepūlējies, lai savaņģotu Toruk un tādējādi atgūtu vietējo uzticību.

Tuesday, November 3, 2009

Paranormal Activity

"When I saw "Paranormal Activity," the teenage girls behind me could be heard crying quietly over the deep reverberation -- used throughout the movie to signal the presence of the eponymous Paranormal Activity. (..) "No, I am not OK," one of them creaked. They left sniffling. Nobody was laughing, as is usually the case after a horror movie."*

Derētu barā noskatīties Paranormal Activity. Dažiem jau ir art-house rūdījums, nevajadzētu būt pārāk šausmīgi :P Kur lai tik dabūn projektoru, kino jau filmu nerādīs.


Vai, moš, noīrēt KSuni, ja varētu savākt riktīgi daudz cilvēkus...

_____
* Es neizlasīju visu, kas citētajā lapā rakstīts, jo panesās SPOILER ALERT smaka ;)

Wednesday, September 30, 2009

Antikrists

Noskatījos skandalozo Fon Trīra jauno gabalu Antikrists. Derētu kāds teologs, kurš šito visu filmu izskaidro, bet lai nu paliek. Toties pēc filmas noskatīšanās nāca prātā viens citāts:

"Slepkavība ir sievietes slēptākā velme. Sekss viņai ir tikai parodija par nogalināšanu"*

Iespējams, ka Antikrists ir par to, ka sievietes ir ļaunuma iemiesojums, vai arī filma ir par to, kā baznīcas svētajos rakstos ir attēlotas sievietes - kā viegli pavedināmas uz ļaunumu, vai tomēr par ko citu. Velns viņu zina.

Filma uz ekrāniem Latvijā iznāk 23. oktobrī Parex Plazā. Vai es to rekomendēju? Nu, visiem, kurus nepazīstu, noteikti jā - jo vairāk cilvēki noskatīsies, jo lielāka rezonanse. Visiem pārējiem ieteiktu pašiem izvērtēt skatīties vai nē.


___
* Citāts ir no bulgāru film-noir Zift (2008), kura pati saka, ka citāts ir no 15. gadsimtā sarakstītas grāmatas Malleus Maleficarum. Grāmata ir par to, kā identificēt, medīt un sodī raganas, kuras, kā likums, ir sievietes.

Tuesday, September 29, 2009

Kā Es Tavu Māti

How I Met Your Mother ir garš un plaš Teda stāstījums saviem bērniem, par to kā viņš satiek savu sievu un, attiecīgi, bērnu māti. Kad Teds būs aizstāstījis līdz vietai, kur viņš satiek savu sievu (kam jānotiek 5. sezonā, šoziem!), stāsts un arī seriņš beigsies.

Tomēr nevajag skumt. Tūlīt pēc tam būs jauns seriņs, kurā Teds stāsta garu un plašu stāstu savai izredzētajai. Jaunais seriāls sauksies How I Hate Your Mother.

Tuesday, September 8, 2009

Baltijas Pērle 2009

Izskatās, ka esmu nofinalizējis savu Baltijas Pērlē skatāmo filmu sarakstu-



Man ir pat prieks, ka neesmu līdz šim redzējis klasiku Mean Streets un Reiz Amerikā - varēšu tagad tās noskatīties kā pieklājas - uz lielā ekrāna. Šī gada Kannu kinofestivāla uzvarētāju Balto Lentu ar nevar laist garam. Izņemot Krusttēvu un Scarface, parējais ir šāviens tumsā, redzēs vai bija vērts.

Vienīgi, vai izturēšu tik daudz filenes skatīties. TV tomēr ir pieradinājis noturēt uzmanību tikai uz pusstundu...

Tuesday, September 1, 2009

Gāme


Puiši no Final Destination apbrīno uzvarētāja mad skillz 'vasaras raibumiņu' spēlē.

Friday, August 28, 2009

Bāstardi

"This is a film that will benefit from a second viewing."
Who is up for some second inspection?

Filma, kurā sliktie dabū pēc nopelniem.

... āā! un arī nacisti.

Thursday, August 20, 2009

The Sixth Sense recenzija

[Klaviere neraksta latviski]

Kaadu laiku neko neesmu rakstiijis par filmaam. Taadeelj ir laiks kaadai ljoti iipashai recenzijai - The Sixth Sense (1999).

OK, taatad - filma ljoti patika. Tur bija par vienu beernu, kursh redz visaadus spokus un kas tur tik veel ne. Bijshkjiit spriedziite. Sizhets iisumaa shaads - Bruuchu Villisa varoni filmas saakumaa nogalina un vinjsh kljuust par spoku, satiek to beernu, paliidz vinjam un tad tikai uz filmas beigaas siikais un mees skatiitaaji uzzinam, ka Villis ir miris! WTF?! Vo tas bija paarsteigums, jo visu laiku vinjsh tur apkaart tuseeja un mees domaajam - shams tach' dziivs, bet nee, filmas saakumaa jau miris - vinju noshaava.

rekomendeeju visiem - it iipashi negaidiitaa nobeiguma deelj.

Peecvaards
Desmit gadus veca, ljoti pieejama un paziistama filma. Es uzskatu, ka driikst runaat par taas sizheta paveersieniem, neplivinot SPOILER ALERT karodzinju.

Friday, July 10, 2009

The Pacific

Salīdzinoši nesen ir iznācis apbalvotā seriāla Band of Brothers topošā līdzgaitnieka The Pacific treileris:

Kamēr BoB sekojā līdzi ASV 101. gaisa desanta divīzijas kaujām Otrā Pasaules kara laikā Eiropā, The Pacific būs par 1. jūras kājnieku divīzijas kaujām tajā pašā karā tikai Klusaja okeāna ar Japānu.

Sagaidam Saving Private Ryan stila izkāpšanu krastā, sagaidam japānus ierakumos, sagaidam liesmumetējus, līdz ar zemi nopostītu Okinavu, sagaidam vēlreiz Īstvuda jau no visām pusēm apspēlēto kauju par Iwo Jima. Pilnīgi droši sagaidam japaņus, kas cinās līdz pēdējam. Varbūt, garām ejot, būs arī kāda kuģu kauja. Nezvai sagaidam atomsprādzienus (simtupirmā bija Okinavā, kad tie notika) un nez vai arī Pērlharboru.

Šim projektam, tāpat kā BoB ir piesaistīts Toms Hanks un Stīvens Spīlbergs, un gala produkts, jādomā, iznāks 2010. gadā.


Friday, July 3, 2009

tas nu būtu padarīts

Par spīti tiem, kas neticēja - kopš šodienas 13:49:02 esmu budžetā!

Wednesday, June 17, 2009

sabijos

Pirms nepilnas nedēļas atgriezos no Zviedrijas. Protams, ka gan turp, gan atpakaļ bija jālido. Pateicoties recesijai iepriekšējā lidošanas reize bija krietnu laiku atpakaļ, tādēļ braucot uz lidostu biju mazliet uztraucies. Viss jau būtu bijis OK, ja vien uz maģistrāles nebūtu pamanījis vienu dīvainu sakritību - es lidošu ar lidmašīnu, lidostā var nonākt pa maģistrāli un, pilnīgā bezsakarā, ofisā lifta vietā nācās lietot roller coaster...

Pamanījāt? Tās ir visas trīs Final Destination filmas!!!

Friday, June 5, 2009

dzimtā valoda

Iegāju pilsonības un migrāciju lietu pārvaldē un pastījos uz statistiku. Nez kā Ušakova kungs plāno organizēt, piem., ukraiņu vai ebreju valodas apmācību pašvaldības darbiniekiem? Vēl jau tur ir "pārējie", kuri nav sīkāk sadalīti - pa kādam spānim, indietim vai arābam jau tur arī jābūt

Tuesday, May 19, 2009

Tragedy

Let's face it, comedy's a dead art form. Tragedy, now that's funny.


Wednesday, May 6, 2009

Velomobīls

Šī pavasara tendenču iespaidā arī es nolēmu palielināt savu mobilitāti un fizisko aktivitāt. To visu es panācu jau 18. aprīlī iegādājoties sev vienu velo. Tagad vienīgi Daces spiediena rezultātā es sekojot Ensa un Līgas piemēram un izlieku publiskai apskatei jaunā braucamrīka bildi-



Pasākums jau ir iemēģināts maršruta Rīga-Vecāķi-Rīga un atzīts par labu esam. Arī uz darbu tieku 20 minūtēs iepriekšejo 50 minūšu vietā (ja izmantoju sabiedrisko; ejot ar kājām visu gabalu ceļā nākas pavadīt 40 minūtes).

Friday, May 1, 2009

Wishlist 2009

Kaut arī jaunus albumus taisās izlaist gan Rammstein, gan Dzelzs Vilks, gan jau ka arī vēl kādi man interesanti mūziķi. Tomēr vislielako interesi rada jaunā supergrupa - Street Sweeper Social Club. Tai sastāva Tom Morello (no RATM) ar gitāru un vokālā Boots Riley (no man nepazīstamas The Coup). Officialajā myspace var ieķert četras dziesmas. Tā nācies, ka tomer patīk. Kaut reps.

Wednesday, March 18, 2009

AKKA/LAA: "Ir 1994. gads!"

Pirms kāda laika lasīju, kā AKKA/LAA čakarē nevainīgus cilvēkus (turpinajums šeit). Pie sevis nosmējos un nospriedu, ka saskārušies ar pretestību AKKA/LAA atšūsies.

Izrādās tomēr, ka viss tik vienkārši nebeidzas - situācija ir eskalējusies līdz plašsaziņas līdzekļiem. LETA.lv ir redzams jauks sižets, tiešī par šo gadījumu. Pēc AKKA/LAA pārstaves paustā viedokļa man jājautā - Kura gadā Jūs tur visi dzīvojat? 1994. gadā, kad visas interneta vietas bija statiskas lapas, kurām vajadzēja 10 minūte skrollet, lai tiktu līdz apakšai?

Ja paskatās uz problēmu no reālās puses -


  • Tātad šādi drīkst:

    <a href="http://www.youtube.com/watch?v=IakDItZ7f7Q">
    Coldplay - Violet Hill
    </a>


  • un šādi nedrīkst:

    <object width="425" height="344">
    <param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/IakDItZ7f7Q&hl=en&fs=1">
    </param>
    <param name="allowFullScreen" value="true">
    </param>
    <param name="allowscriptaccess" value="always">
    </param>
    <embed src="http://www.youtube.com/v/IakDItZ7f7Q&hl=en&fs=1"
    type="application/x-shockwave-flash"
    allowscriptaccess="always"
    allowfullscreen="true"
    width="425"
    height="344">
    </embed>
    </object>


  • un kā tagad, drīkst?

    <iframe src ="http://www.youtube.com/v/IakDItZ7f7Q" width="100%" height="300"/>

Kopumā māc pamatotas šaubas, ka autortiesību likums aizliegtu lietot OBJECT (vai jebkādu citu) tagu.

Žēl vienīgi, ka pie visa vainīgais video nav vairs pieejams (vai arī es nemaku atrast), man ir tādas aizdomas, ka no marketinga viedokļa situācija šobrī ir līdzīga kā bija ar NIN un RIAA.

Wednesday, March 11, 2009

Jon Lajoie - Alone in the Universe

Jon Lajoie ir radījis jaunu garadarbu. Skatāmies-

Klausoties šito, sāku domāt, ka viņam visas dziesmas tomēr ir nenobriedušas [ha ha, pieleca? Nenobriedušas!]. Smieklīgi vienalga, bet jāsāk domāt, kas viņam īsti ir mērķauditorija? Pusaudži? Varētu tā būt. Es pat varu iedomājos, ka klausoties šo dziesmu kāds tīnis neizjutīs kaunu par savām izdarībām naktī-

Tuesday, February 24, 2009

It will be legen- wait for it -dary

Fantāzijas filmu festiņš rādīs Svešo (1979) uz liela ekrāna. Sweet!

Festivāla oficiālajā mājaslapā gan vēl nav redzams, kad un kur būs, bet atsaucoties uz diena.lv - 7. martā, pulksten 20:00 es būšu K. Sunī.

Vēl tik jāizpēta, kas vēl labs programmā.


Thursday, January 22, 2009

Ārā līst!

Varētu, pārmaiņas pēc, samazināt algas cilvēkiem, kuri slikti, ja vispār, dara savu darbu!